Nobel Prizes 2014

Physics/

Για τα φώτα LED το Νόμπελ Φυσικής

Δύο Ιάπωνες και ένας Αμερικανός τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής. Ο Ισαμου Ακασάκι και ο Χιρόσι Αμάνο, μαζί με τον επιστήμονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Σούτζι Νακαμούρα, κατέκτησαν το βραβείο για την εφεύρεση μιας νέας φιλικής προς το περιβάλλον πηγής φωτός που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, το LED.

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια εφεύρεση 20 ετών «που έχει όμως ήδη συνεισφέρει στην δημιουργία φωτός με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, προς όφελος όλων».

Chemistry/

Νόμπελ Χημείας για τους κατασκόπους του μικρόκοσμου

Δύο αμερικανοί και ένας γερμανός ερευνητής τιμώνται με το Νόμπελ Χημείας 2014 για την ανάπτυξη του μικροσκοπίου φθορισμού υψηλής ανάλυσης. Με άλλα λόγια, μετέτρεψαν το οπτικό μικροσκόπιο σε οπτικό «νανοσκόπιο».
Το βραβείο θα μοιραστούν διά τρία ο Έρικ Μπέτσιγκ του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes στις ΗΠΑ, ο Στέφαν Χελ του Ινστιτούτου Βιοφυσικής Χημείας Max Planck στη Γερμανία, και ο Ουίλιαμ Μέρνερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ.
Χάρη στους τρεις φετινούς νομπελίστες, οι επιστήμονες μπορούν σήμερα να παρακολουθούν μεμονωμένα μόρια μέσα σε ζωντανά κύτταρα, να παρακολουθούν το σχηματισμό συνάψεων ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, και να μελετούν πρωτεΐνες που σχετίζονται με τις νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων.

 

The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014 was divided, one half awarded to John O’Keefe, the other half jointly to May-Britt Moser and Edvard I. Moser “for their discoveries of cells that constitute a positioning system in the brain”.

Leave a Reply

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Πρόσφατα Άρθρα
Ιστορικό