Eνημέρωση περί ΥΣΕΦΕ με βάση τις ισχύουσες διατάξεις

                   ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

Με βάση την Απόφαση ΥΠΑΙΘ με Αρ.Πρ.106554/Γ7-14/9/2012 και σε αναμονή της φετινής από το ΥΠΑΙΘ, σας ενημερώνω ότι:

Η επιλογή του Υπευθύνου σχολικού εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών γίνεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους, κατά τη συνεδρίαση του Συλλόγου των διδασκόντων του σχολείου για την κατανομή των εξωδιδακτικών εργασιών.Μετά από εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος, ο σύλλογος προτείνει έναν καθηγητή κλάδου ΠΕ04, ΠΕ12.08, ΠΕ12.10 ως Υπεύθυνο για τα Σχολικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών που χρησιμοποιεί το σχολείο και το οποίο καλύπτει τη δυνατότητα πραγματοποίησης εργαστηριακών δραστηριοτήτων στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία. Η θητεία των ΥΣΕΦΕ διαρκεί ένα διδακτικό έτος .

Ο ΥΣΕΦΕ είναι υπόλογος έναντι του Διευθυντή του σχολείου για κάθε θέμα που σχετίζεται με το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.
Φροντίζει για την καλή λειτουργική και οργανωτική κατάσταση του χώρου και του εξοπλισμού του Εργαστηρίου και παρακολουθεί την καθημερινή λειτουργία του.
Στα πλαίσια των καθηκόντων του:
? Τηρεί βιβλίο υλικού του Εργαστηρίου.
? Τηρεί αρχείο με τα τεχνικά εγχειρίδια των οργάνων του εργαστηρίου, τους εργαστηριακούς οδηγούς, τις ασκήσεις και οποιοδήποτε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό συμβάλλει στην αρτιότερη εκπαιδευτική αξιοποίηση του Εργαστηρίου.
? Τηρεί και παρακολουθεί την ενημέρωση του ημερολογίου του εργαστηρίου (βιβλίου συμβάντων), σε συνεργασία με τους καθηγητές που κάνουν χρήση του εργαστηρίου.
? Συντάσσει, σε συνεργασία με τους άλλους καθηγητές του κλάδου ΠΕ04, πρόγραμμα λειτουργίας του εργαστηρίου και συντονίζει την εφαρμογή του. Το πρόγραμμα το καταθέτει στο Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα ελέγχου της εφαρμογής του.
? Συνεργάζεται σε τακτική βάση με τον Υπεύθυνο ΕΚΦΕ και φροντίζει για τη διευθέτηση κάθε οργανωτικού, τεχνικού ή άλλου προβλήματος, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εργαστηρίου του οποίου έχει αναλάβει την ευθύνη.
? Προσφέρει κάθε δυνατή αρωγή στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ04, ΠΕ12.08 και ΠΕ12.10 που χρησιμοποιούν το εργαστήριο (ενδεικτικά, επικουρεί στην προετοιμασία των εργαστηριακών ασκήσεων και παρίσταται ως δεύτερος καθηγητής,
όπου είναι απαραίτητο και εφόσον είναι εφικτό).
? Επιμελείται τη συντήρηση και επισκευή των οργάνων.
? Ενημερώνει έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου για τις απαιτούμενες δαπάνες και την
προμήθεια των αναγκαίων αναλώσιμων ειδών.
? Φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής του εργαστηρίου.
? Στο τέλος του διδακτικού έτους συντάσσει ετήσια έκθεση, στην οποία συμπεριλαμβάνει ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία από τη λειτουργία του εργαστηρίου, τις προτάσεις του και οτιδήποτε θεωρεί χρήσιμο για τη βελτίωση της λειτουργικής του κατάστασης. Η έκθεση υποβάλλεται στο Διευθυντή του Σχολείου και κοινοποιείται στο οικείο ΕΚΦΕ.

Για την αποτελεσματική κάλυψη των παραπάνω υποχρεώσεων, οι οποίες εντάσσονται
στα διδακτικά του καθήκοντα, ο ΥΣΕΦΕ θα διαθέτει 3 ώρες από το υποχρεωτικό του ωράριο.

    Οι τρεις αυτές ώρες θα καταγράφονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και τουλάχιστον 2 από αυτές θα συμπίπτουν εφόσον είναι εφικτό με ώρες διδασκαλίες μαθημάτων Φυσικών Επιστημών άλλων εκπαιδευτικών του σχολείου.

Ο Υπεύθυνος ΣΕΦΕ δεν απαλλάσσεται από εξωδιδακτικές εργασίες και εφημερίες.

Με ευθύνη των Διευθυντών των σχολείων να ενημερωθούν ενυπόγραφα οι καθηγητές κλάδων ΠΕ04, ΠΕ12.08 και ΠΕ12.10.

=> Σε κάθε Σχολείο ορίζεται ένας ΥΣΕΦΕ.

Για τη θέση του ΥΣΕΦΕ δεν προτείνεται ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής του σχολείου εκτός αν δεν υπάρχει άλλος καθηγητής κλάδου ΠΕ04, ΠΕ12.08 ή ΠΕ12.10 .

——————————————————————————————

Στα σχολεία, τα οποία χρησιμοποιούν εργαστήριο συστεγαζόμενου σχολείου, ορίζεται ΥΣΕΦΕ. Οι δύο Υπεύθυνοι του εν λόγω σχολικού εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών θα έχουν από κοινού την ευθύνη του εργαστηρίου, ο καθένας για τις ώρες που το χρησιμοποιεί (ΥΠΑΙΘ Γ7/98622/24-07-2008 …δεν έχει ρητά καταργηθεί, παρόλο που ανανεώνεται κάθε έτος η απόφαση περί στελέχωσης των ΥΣΕΦΕ).

——————————————————————————————-
Ως Υπεύθυνος ΣΕΦΕ του σχολείου στο οποίο ανήκει το αντίστοιχο εργαστήριο ή τα αντίστοιχα εργαστήρια τοποθετείται εκπαιδευτικός που διδάσκει στο συγκεκριμένο σχολείο τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα.
Στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών του σχολείου μπορεί να τοποθετηθεί ως Υπεύθυνος και ο υποδιευθυντής του σχολείου, εφόσον είναι της αντίστοιχης ειδικότητας.
Σε σχολεία που δεν μπορεί να οριστεί Υπεύθυνος ΣΕΦΕ διότι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει μάθημα Φυσικών Επιστημών στο συγκεκριμένο σχολείο είναι Υπεύθυνος σε άλλο σχολείο της ίδιας Δ/νσης Β?/θμιας Εκπ/σης, ορίζεται Υπεύθυνος ο ίδιος εκπαιδευτικός και στα δύο σχολεία χωρίς περαιτέρω μείωση του ωραρίου του (Διευκρινίσεις με την Αρ.Πρωτ.114540/Γ7/27-09-2012/ΥΠΑΙΘ).
——————————————————————————————-
Σημείωση από τον Υπ. ΕΚΦΕ Φθ/δας/
– Αυτά που ίσχυαν πέρυσι δεχόμαστε ότι έχουν ισχύ έως και σήμερα αφού δεν έχουν καταργηθεί (διευθέτηση ωραρίου κλ.ΠΕ04 & 12.10, επιλογή και μειωμένο κατά 3 ώρες (ΥΠΑΙΘ Αρ.Πρ. 106554/Γ7- 14/9/2012 ) ωράριο ΥΣΕΦΕ, Υποχρ. Εργ. Ασκήσεις).
(άλλωστε και ο Ν. 4152/2013, Υποπαρ.Θ2, Σελ. 1608, δεν αναφέρεται ρητά σε ΥΣΕΦΕ, η μείωση ωραρίου των οποίων πάντοτε καθορίζονταν με Απόφαση ΥΠΑΙΘ και όχι με τον έως τότε ισχύοντα Ν.1566/85 στον οποίο υπήρχε αναφορά σε υπευθύνους Εργαστηριών των ΕΠΑΛ (νυν ΤΕΛ) όπως άλλωστε η ίδια αναφορά έγινε και στο νέο Ν.4152/2013, Σελ. 1608).

Leave a Reply

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Πρόσφατα Άρθρα
Ιστορικό